Skip to main content

Elk jaar wordt op 29 oktober de Dag van de Beroerte gehouden, een dag gewijd aan het vergroten van het bewustzijn rond beroertes en het belang van snelle interventie. Een beroerte, ook wel een cerebrovasculair accident (CVA) genoemd, is een medische noodsituatie die onmiddellijke aandacht vereist. In dit blogbericht willen we niet alleen het belang van bewustwording over beroertes benadrukken, maar ook de rol van EHBO-dienstverlening bij het redden van levens.

Een beroerte treedt op wanneer de bloedtoevoer naar de hersenen wordt onderbroken, hetzij door een bloedprop of een gescheurde bloedvat. Dit kan ernstige schade aan de hersenen veroorzaken en leiden tot blijvende handicaps of zelfs overlijden. Het herkennen van de symptomen van een beroerte is cruciaal voor een snelle reactie en het minimaliseren van de schade.

De klassieke symptomen van een beroerte worden samengevat met de term “FAST”: Face (gezicht), Arms (armen), Speech (spraak) en Time (tijd). Als iemand plotseling een scheve glimlach heeft, niet in staat is beide armen omhoog te brengen of onsamenhangende spraak heeft, is het tijd om onmiddellijk medische hulp in te roepen. Tijd is hier van essentieel belang omdat een snelle reactie de kans op herstel vergroot.

Wat vaak over het hoofd wordt gezien, is de rol van EHBO-dienstverlening bij het omgaan met een beroertesituatie. EHBO, oftewel Eerste Hulp Bij Ongelukken, kan het verschil maken tussen leven en dood in noodsituaties zoals een beroerte

Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen als je getuige bent van iemand met symptomen van een beroerte:

1. Bel onmiddellijk hulp: In geval van een vermoedelijke beroerte is het cruciaal om snel medische hulp in te schakelen. Bel het noodnummer en geef de details van de situatie door.

2. Blijf rustig: Het is begrijpelijk dat paniek kan toeslaan, maar het is essentieel om kalm te blijven. Dit helpt bij het nemen van doordachte beslissingen en het bieden van de juiste hulp.

3. Bied geruststelling: Probeer de persoon gerust te stellen en houd ze comfortabel. Plaats ze in een positie waarin ze gemakkelijk kunnen ademen en geen verdere verwondingen oplopen.

4. Controleer de ademhaling en de hartslag: Als de persoon stopt met ademen of hun hart stopt met kloppen, overweeg dan reanimatie als je getraind bent om dit te doen.

5. Let op de tijd: Maak aantekeningen van het tijdstip waarop de symptomen begonnen. Deze informatie is waardevol voor medisch personeel en kan de juiste behandeling beïnvloeden.

EHBO-training is een investering in het redden van levens. Het stelt mensen in staat om snel en effectief te handelen in noodsituaties, waaronder bij beroertes. Door bewustwording te vergroten over zowel de symptomen van een beroerte als de waarde van eerste hulp en herkennen van een beroerte, kunnen we collectief bijdragen aan een snellere en adequatere reactie op deze levensbedreigende situaties.

Dus, terwijl we de Dag van de Beroerte herdenken, laten we niet alleen stil staan bij de impact van deze aandoening, maar laten we ook actie ondernemen door ons bewust te worden van EHBO inzet en werkzaamheden. Een gezamenlijke inspanning kan levens redden en de gevolgen van beroertes verminderen.

Dag van de beroerte - be fast - ehbo in nederland
Home » Dag van de beroerte